Около 200 млн. са разходите по изграждането на язовир Цанков камък,

...
Около 200 млн. са разходите по изграждането на язовир Цанков камък,
Коментари Харесай

200 милиона били похарчени без търг за Цанков камък

Около 200 млн. са разходите по построяването на язовир " Цанков камък ", които са осъществени без да бъдат извършени публични поръчки, разгласи министърът на енергетиката Теменужка Петкова на конференция за главните целите от управническата стратегия на държавното управление в бранш „ Енергетика “.

Проектът в Родопите провокира опълчване сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия през последните дни. От ръководещата партия пуснаха сигнал до прокуратурата, а от Столетницата реагираха като ужилени и обясниха, че построяването е почнало при ръководството на държавното управление на Симеон Сакскобургготски. Нинова даже се закани да подаде сигнал до австрийската прокуратура поради изказванието на премиера Бойко Борисов, че планът с австрийско присъединяване е корупционен.

„ През 2012 година като шеф на Агенцията за държавна и финансова ревизия извършихме поредност от инспекции в НЕК, една от тях беше обвързвана с плана „ Цанков камък “. Знам сигурно, че договорът е подписан през 2003 година с австрийската акция „ Алпина “, не е извършена социална поръчка, тъй като става въпрос за интернационално съглашение “, изясни тя.

Петкова уточни, че през 2005 година е подписано допълнение №3 и се правят спомагателни разноски за изместване на пътя Девин-Михалково.

" Договорената цена за тези действия е 41 млн. евро. Установихме, че е налице нарушаване в законодателството по отношение на публичните поръчки “, сподели Петкова.

Според нея прокуратурата ще каже кои са виновните лица за непозволените разноски.

" В отчетите ясно са посочени интервали, лица и дейности “, съобщи министърът.

Петкова уточни още, че се прави планов ремонт, обвързван с коритото на река Гащня и ремонт, обвързван със самия Водноелектрическа централа, на щета на геомембраната на язовира.

„ НЕК продължава да заплаща заема за „ Цанков камък “ към няколко банки. Този заем ще бъде заплатен в края на 2019 година НЕК влага към половин милиарда личен запас. Целият негатив от този план се поема от НЕК “, съобщи енергийният министър, представена от организация " Фокус ".

Според Петкова сега по сметките на държавната енергетика има почти 1,184 милиарда лв., до момента в който като тя поела отрасъла през ноември 2014 година наличните парични средства били всичко на всичко 404 млн. лв..

„ Вижда се разликата и това не е случайно. Този над 1 милиарда по сметките на нашите сдружения се поддържа непрестанно, към този момент втора година, което в действителност е явен знак за финансовата непоклатимост на сдруженията от енергетиката “, изясни тя. 

До края на август ще бъде даден стартът на публичната поръчка за избор на реализатор, който да направи предпроектно изследване за газоразпределителния център край Варна.

„ По плана за построяването му работим с Европейска комисия още от края на 2015 година. Европейска комисия го поддържа безапелационно, преди броени дни получихме писмо, в което комисар Мигел Каниете, декларира поддръжка за този план. Комисията даде финансиране за предпроектното изследване “, сподели Петкова.

Според нея в границите на  6-7 месеца процедурата по подготовката на изследването да бъде финализирана.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР